Heittäjien huikea SM viikonloppu

28.8.2023

Tampereella käytiin 22- ja 19- vuotiaiden yleisurheilun Suomen mestaruuskilpailut. Piikkiön Kehityksen heittäjät M22 Mico Ekman ja M19 Juho Suominen osoittivat loistavaa kilpailu- ja tuloskuntoa omissa lajeissaan. Perjantaina Mico Ekman aloitti oman lajinsa kuulan reiluilla 12 metrin työnnöillä, kunnes viimeisellä kierroksella sai vireen kohdilleen työntämällä ennätyksensä 13.68 ja sijoittui neljänneksi. Ennätys parani viime vuoden tuloksesta vain sentin, mutta kun kilpailukautta oli edeltänyt ensin polven loukkaantuminen ja armeija-aika, oli tulos ehkä odotettua parempikin. Kuulakisan voitti Mynämäen Miika Lahtonen tuloksella 16.29 eikä pronssiinkaan olisi Micolla ollut vielä edellytyksiä, sillä pronssi vietiin 13.91-tuloksella.

Juho Suomisen kilpailukunto on kestänyt hyvänä koko kauden eikä Juhon varmaankaan tarvinnut sen suhteen epäröidä osallistumista joka päivä uuteen lajiin. Kuulantyönnöllä Juhokin aloitti ja voitti kultaa tuloksella 16.43. Vaikka hänen ennätyksestään 17.23 jäikin, oli työntöjen sarja vakuuttava: kolme yli 16 m:n ja kaikki työnnöt parempia kuin hopealle sijoittuneen Lahden Pyry Selinin (15.05). Toisena kilpailupäivänä oli vuorossa moukari, johon Juho oli saanut alle vain toukokuisen piirinmestaruuskisan tuloksella 60.81. Ennen viimeistä heittoaan Juho oli neljäntenä ennätystuloksellaan 61.77, mutta niin vain hän kiskaisi viimeisellään kahden ohitse ja sai hopeaa tuloksella 62.25. Nurmijärven Mikko Huhta jäi pronssille tuloksella 62.13 ja neljäntenä oli Tarvasjoen Reko Tuominen (61.80). Voittaja kisassa oli ylivoimainen Max Lampinen 74.17 heitollaan. Lampinen voitti kultaa U20 EM-kisoissa Jerusalemissa, jossa Juho heitti kiekon finaalissa seitsemänneksi. Varsinainen Juho päälaji, kiekko, oli kolmantena vuorossa. Juho hallitsi kisaa alusta lähtien heittämällä kaksi kertaa yli 56 m:n voittotuloksen ollessa 56.43. EM-kisoissa heitetty ennätys on 57.76. Hopealle heittäneen Max Lampisen tulos oli 53.79.

Valmentaja Antti Suonpää ehti valmennustehtäviensä lomassa ikuistaa valmennettaviensa Micon ja Juhon palkinto- ja heittokuvia vakaalla kädellä, vaikka silloin ainakin heittojen analysointi on ollut hieman vaikeampaa linssin takaa!

Mico Ekman M22 kuulantyönnössä. kuva Antti Suonpää
Juho Suominen M19 SM kultaa. kuva Antti Suonpää
Juho Suominen M19 moukarin SM hopeaa. kuva Antti Suonpää
M19 SM kiekon palkintojenjaossa vas. Max Lampinen hopeaa, Juho Suominen kultaa, Benjamin Holmbäck pronssia. kuva Antti Suonpää